Nieuwsbrief Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland nr. 5 – 21 oktober 2015

In deze nieuwsbrief:

• Lustrumactiviteiten Week van de Dialoog 9-14 november a.s.

• Programma opening op 9 november

• Dialoogtafels verspreid over Schouwen-Duiveland

• Oproep voor deelnemers

• Gespreksbegeleiders in actie

• Verslag inspiratieavond 21 september 2015

• Verslag basistraining 15 oktober 2015

• Gezocht gespreksbegeleiders voor Dialoog in Ouwerkerk

• Oefenavond met gespreksbegeleiders op 22 okt 2015

• Dorpsbewoners Ouwerkerk in Dialoog

• Pioniersprijs Zilte Academie

• Berichten uit Zeeland in Dialoog

• Berichten uit de organisatie van het Dialoognetwerk

• Belangrijke data op een rij


Lustrumactiviteiten Week van de Dialoog 9-14 november a.s.

Ook dit jaar hebben we weer een groot aantal aanmeldingen, totaal 27 dialoogtafels. De voorbereidingen zijn nog in volle gang, het aantal tafels kan dus nog vermeerderd worden. Bijzonder dit jaar is dat vooral tijdens de openingsavond mensen vanuit uiteenlopende domeinen een tafel organiseren met mensen waarmee zij samenwerken of een samenwerking willen starten. Het thema ‘Vertrouwen in samenwerken, hoe creëren we win-win situaties’ levert hiervoor goede ingangen.
We zijn erg verheugd dat zowel Burgemeester Rabelink als de Commissaris van de Koning in Zeeland Han Polman bij de opening kort het woord tot de aanwezigen zullen richten. De openingsavond vindt plaats in Hotel- en congrescentrum de Zeeuwse Stromen, die hun locatie gratis voor deze gelegenheid ter beschikking stellen.

Programma opening 9 november

Plaats: Zeeuwse Stromen Duinwekken 5, 4325 GL Renesse, tel 0111 462 040

19.00 Inloop met koffie en thee
19.30 Start openingsprogramma
• Welkom en huishoudelijke mededelingen door Gera Kleinsma
• Korte terugblik over afgelopen vijf jaar door Inge van Ooijen, voorzitter Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland
• Het belang van samenwerken voor de provincie Zeeland door Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland
• Officiële opening door Burgemeester G. Rabelink
• Ludieke act
20.00 – 22.00 uur: Dialoogtafels
Vanaf 22.00uur Netwerkborrel met hapje en drankje.

De openingstafels worden georganiseerd door: Coöperatie Energie Werkt, Y- challenge (Oudercommunicatie) , Kloosterwelle (Stiltecentrum), Hans van de Haven (Sport), Sonja Pankov (Ondernemers Zierikzee), Zeeuwland, Gemeente (Wie zorgt voor wie), Dinie Eerland (Vluchtelingenopvang) en het Dialoognetwerk.

Dialoogtafels verspreid over Schouwen-Duiveland

Gedurende de week zijn er dialoogtafels in

Zierikzee: Bibliotheek Oosterschelde, Allerzorg van der Bijl, Wereldvrouwen, SMWO, Zeeuwse Hemel, Gemeente (WMOraad), Christelijk Gereformeerde Kerk, Gors, Hart van Poortambacht.

Zonnemaire: Dorpshuis en d’Ouwe Smisse; Kerkwerve; Dorpshuis; Schuddebeurs – Brahma Kumaris en in Burgh-Haamstede (bij inwoners thuis)..

Oproep voor deelnemers

Wil je weten hoe anderen win-win situaties creëren in het samenwerken dan is dit je kans.

Voor deelnemers is er nog ruimte aan verschillende tafels.

Meld je aan via info@dialoognetwerkschouwen-duiveland.nl, of tel. 453444 en laat weten of je bij de openingsavond aanwezig wilt zijn of dat je de voorkeur geeft aan een bepaalde dag of plaats. Je krijgt dan bericht waar je kan aanschuiven.


Gespreksbegeleiders in actie

Verslag Inspiratieavond gespreksleiderspool

Zestien dialoogbegeleiders hebben eind september in de Zeeuwse Stromen via de methodiek van de geleide fantasie hun eigen kwaliteiten onder de loupe genomen en de gemeenschappelijke leervragen en wensen benoemd voor de toekomst.

Er is duidelijk behoefte om zich meer te bekwamen in het toepassen van de dialoogmethodiek voor diverse doeleinden en tegelijkertijd goed te leren omgaan met groepsprocessen. Twee ervaren begeleiders boden aan om in januari een workshop te organiseren.

Begaan met het lot van de vluchtelingen is bovendien besloten om bij de opening van de Week van de Dialoog een dialoogtafel te organiseren met een diversiteit van mensen die betrokken zijn bij de vluchtelingenopvang, als professional, ex-vluchteling of vrijwilliger.

Klik voor een uitgebreider verslag voor pdf document.

(foto: S.Dingemans)

Verslag Basistraining dialoogbegeleiding

Donderdagochtend 15 oktober 2015 zijn in het dorpshuis in Zonnemaire tien nieuwe mensen getraind om dialogen te begeleiden. De training is positief beoordeeld.

Voor deelnemers met weinig of geen ervaring met coaching of begeleiding is één ochtend te kort om zich de theorie en praktijk van de dialoogbegeleiding eigen te maken. Zij hebben besloten om als deelnemer het kunstje af te kijken, of samen met een ervaren trainer zich de kneepjes van het begeleiden eigen te maken.

(foto: S.Dingemans)

Gezocht: gespreksbegeleiders voor een dialoog in Ouwerkerk

Voor de dialoog ‘Leefbaarheid maak je samen’ met dorpsbewoners van Ouwerkerk op maandagavond 2 november zoeken we nog drie gespreksbegeleiders (zie de aankondiging hieronder). Graag aanmelden bij info@dialoognetwerkschouwen-duiveland.nl. Voor meer info bel Arjan Boon. Tel. 06-57786373

Oefenavond met gespreksbegeleiders op 22 oktober 2015

Donderdagavond 22 oktober is de oefenavond gepland met gespreksbegeleiders, die eerder de basistraining hebben gevolgd. We oefenen met het thema ‘Vertrouwen in samenwerken, hoe creëren we win-winsituaties’.

Plaats: SMWO, Zierikzee Calandweg 51.Tijd: 19.30 – 21.30 uur. Graag opgeven via info@dialoognetwerkschouwen-duiveland.nl of tel. 453444.


Dorpsbewoners Ouwerkerk in dialoog

Maandagavond 2 november organiseert de Dorpsraad van Ouwerkerk een bijeenkomst voor dorpsbewoners in het Dorpshuis aan de Ring. Na diverse informatie gaan de dorpsbewoners in kleine groepen van 6-8 personen met elkaar in gesprek over het thema ‘Leefbaarheid maken we samen’. Het Dialoognetwerk heeft, samen met de dorpsraad, de vragen voor deze dialoog voorbereid en zorgt ook voor de gespreksbegeleiders.


Idee groeit uit naar prijswinnaar

Het Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland feliciteert de Zilte Academie met de Zeeuwse Pioniersprijs.

Op de eerste Dag van de Dialoog in 2011 besloten enkele ondernemersvrouwen aan de dialoogtafel bij de Rabobank om enthousiaste eilandbewoners te benaderen om met elkaar concrete projecten te ondersteunen die Schouwen-Duiveland meer op de kaart zetten.

Vanuit deze groep Natuurlijk Schouwen-Duiveland is onder de bezielende leiding van Marianne Ketting de Zilte Academie ontstaan. Een prachtig voorbeeld hoe een piepklein zaadje aan een dialoogtafel kan uitgroeien tot ‘een culinair onderwijs- en expertisecentrum’.


Berichten uit Zeeland in dialoog

Ook in Goes, Middelburg en Hulst zijn er activiteiten rond de Dag van de Dialoog.

Goes: 12 november Thema: ‘Vertrouwen in verandering’ zie www.goesindialoog.nl

Middelburg 6 november. Thema ‘Delen’. Zie www.middelburgindialoog.nl

Hulst: 2 tafels op 6 en10 november en een wandeldialoog op 7 november. Thema: Het geluk van vrijheid. Zie www.hulstindialoog.nl


Berichten uit de organisatie van het dialoognetwerk

Annemiek Pieters komt de kerngroep versterken met als taak relatiebeheer en organisatie.

Annika de Vries heeft zich aangeboden voor adviezen hoe om te gaan met het besloten gedeelte van de website en het digitale archief.

We zijn nog steeds op zoek naar iemand met journalistieke ervaring of talenten voor het schrijven van persberichten en teksten voor de Nieuwsbrief. Je gaat deel uitmaken van een enthousiaste groep vrijwilligers, die gemiddeld éénmaal per maand vergadert.


Belangrijke data op een rij

22 oktober Oefenavond voor gespreksbegeleiders met het nieuwe thema
2 november Dorpsbewoners Ouwerkerk in dialoog
9 november Openingsavond Week van de Dialoog
9 – 14 november Week van de Dialoog Schouwen-Duiveland


Sociale media

Sluit je aan bij het Dialoognetwerk via Linkedin ( KLIK HIER Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland) en begin je eigen dialoog!

Of like ons op Facebook! ( KLIK HIER)


Het Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland wordt gesteund door Hart van Leefbaarheid.