Nieuwsbrief Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland nr. 4 – september 2013

In deze nieuwsbrief:

  • Het Welzijnshuis en Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland
  • Opening Week van de dialoog
  • Tafelorganisatoren gevraagd!
  • Training voor nieuwe gesprekleiders
  • Opfristraining gespreksleider
  • Aan tafel bij Albert  Heijn

Het Welzijnshuis en Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland

Deze week bereikte ons het vervelende bericht over het faillissement van het Welzijnshuis. Het zijn onzekere tijden voor de directie en medewerkers. Vanaf deze plaats willen wij hen allereerst heel veel sterkte toewensen.

Het faillissement heeft ook een aantal gevolgen voor het dialoognetwerk Schouwen-Duiveland. Hieronder op een rijtje wat die gevolgen zijn.

Financiële consequenties

Het dialoognetwerk Schouwen-Duiveland is een zelfstandig  project en dus geen project van het Welzijnshuis. Wij ontvangen subsidie van onder meer het Oranjefonds en Hart van Leefbaarheid. Deze subsidie is aangevraagd door de stichting Octocare. Het geld dat we tot nu toe gekregen hebben is ondergebracht bij het Welzijnshuis, omdat zij onze betalingen doen. Nu het Welzijnshuis failliet is verklaard mogen zij geen betalingen meer doen. Ook mogen zij ons geld niet terugboeken. Dat betekent dat we voorlopig niet bij ons geld kunnen. De curator gaat nu bepalen wat er gaat gebeuren.

Afgelopen week zouden er folders en uitnodigingen voor de Week van de Dialoog worden gedrukt in de nieuwe huisstijl. Deze hebben we voorlopig geparkeerd.

Contactgegevens

Het Welzijnshuis was voor ons het informatiepunt, alle telefoontjes en emails kwamen daar binnen.  Het mailadres info@schouwen-duivelandindialoog.nl is inmiddels overgenomen. Mails die via dit adres binnenkomen worden dus gewoon afgehandeld. Het telefoonnummer dat op de website staat is van het Welzijnshuis en kan dus niet meer worden gebruikt.

Voorbereidingen voor de Week van de Dialoog gaan door

Ondanks deze tegenslag gaan we gewoon door met onze activiteiten en met de voorbereidingen voor de Week van de Dialoog. We hadden het thema ‘Krimp als kans’ niet beter kunnen kiezen! Verder kunnen we alle hulp en denkkracht gebruiken die er is. Dus heb je suggesties, ideeën of wil je wat doen, laat het weten via ons emailadres.


Opening week van de dialoog

Op maandagavond 4 november wordt de Week van de Dialoog feestelijk geopend op Landgoed Moermond in Renesse. Zoals bekend is het thema van dit jaar Krimp als Kans.

Na het officiële gedeelte is er deze avond ruimte voor meerdere tafels op deze sfeervolle locatie. Voor de openingsavond kunnen we nog steeds gespreksleiders en tafelorganisatoren gebruiken. Wil je meedoen? Laat het even weten via info@schouwen-duivelandindialoog.nl.


Tafelorganisatoren gevraagd!

Iedereen op Schouwen-Duiveland kan in de week van de dialoog een tafel organiseren op een plek en een tijdstip dat hem/haar het beste uitkomt. Als tafelorganisator bepaal je zelf wie je wilt uitnodigen. De ervaring leert dat een groep van zes tot acht deelnemers het beste werkt. Het mooiste is om verschillende mensen uit te nodigen die elkaar niet kennen. Op  www.schouwen-duivelandindialoog.nl vind je de handleiding ´Hoe organiseer ik een dialoogtafel?´

Het is handig om iemand uit te nodigen die kan optreden als gespreksleider. Lukt het niet een gespreksleider te vinden, dan kan het ambassadeursnetwerk je daarbij helpen.

Aanmelden via info@schouwen-duivelandindialoog.nl.


Training voor nieuwe gespreksleiders

Iedereen die gemotiveerd is, de uitgangspunten onderschrijft en het lef heeft om een groep te begeleiden kan gespreksleider worden. Hiervoor is het nodig dat je een basistraining volgt om een écht dialooggesprek te kunnen leiden. In de training oefenen we aan de hand van het thema Krimp als Kans. Ook komen de kansen en valkuilen die aan een dialoogtafel kunnen ontstaan aan de orde. Deelnemers aan de training ontvangen een gespreksleidermap met daarin alle benodigde informatie en instructies voor jouw tafel. Deelname aan de training is kosteloos.

Voor de gespreksleidertraining kun je kiezen uit  twee data.

  • woensdagavond 23 oktober 2013 van 17.30 – 22.00 uur of
  • donderdagmorgen 24 oktober 2013 van 09.00 – 13.00 uur3

De training wordt gegeven in het dorpshuis in Kerkwerve.

Aanmelden voor de training via info@schouwen-duivelandindialoog.nl.


Opfristraining voor gesprekleiders

Voor gespreksleiders die de basistraining al hebben gevolgd worden aparte oefenavonden georganiseerd rond het thema Krimp als Kans op:

  • Dinsdag 24 september of
  • Donderdag 31 oktober

De training wordt gehouden in het  MFC in Zierikzee. De avonden beginnen om 19.00 uur en duren tot ca. 21.00 uur. Aanmelden via email.


Aan tafel bij Albert  Heijn

De drie Albert Heijn vestigingen op Schouwen-Duiveland doen mee aan de Week van de Dialoog. Zowel de directeur van AH Bruinisse en Burgh-Haamstede, als het management van het AH filiaal in Zierikzee hebben enthousiast gereageerd. Niet alleen organiseren zij  dialoogtafels, ook nemen zij zelf en hun medewerkers deel aan de basistraining voor gespreksleiders in oktober.

Hiermee sluiten de AH winkels op Schouwen-Duiveland zich aan bij tientallen AH winkels in andere gemeenten. Albert Heijn levert zo landelijk een bijdrage aan de Dag van de Dialoog. De landelijke AH organisatie is al meerdere jaren actief betrokken bij Nederland in dialoog, als partner en als lid van de raad van toezicht.

Het management van Albert Heijn Zierikzee wil graag enkele tafels organiseren met deelnemers met een zeer gevarieerde achtergrond. Wil je graag bij AH aan tafel, geef je dan op via info@schouwen-duivelandindialoog.nl.

Volg het voorbeeld van Albert Heijn

Ook andere ondernemers zijn van harte uitgenodigd om een tafel te organiseren of om deel te nemen aan de training voor gespreksleiders. In voorgaande jaren hebben verschillende ondernemers een locatie ter beschikking gesteld of zelf deelgenomen aan een dialoogtafel. Vorig jaar heeft de eigenaresse van Bolle Dier en Tuin met veel enthousiasme deelgenomen aan de gesprekstraining en zelf een tafel georganiseerd in haar winkel. Voor ondernemers is meedoen aan de dialoog een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het kan zeker meerwaarde hebben om samen met andere ondernemers en/of klanten met behulp van dialoog te werken aan vernieuwingen.


Meer informatie over Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland

Voor meer informatie over het Dialoognetwerk Schouwen-Duiveland: www.schouwen-duivelandindialoog.nl. Wil je meedenken of je inschrijven voor de nieuwsbrief, meld je dan aan bij info@schouwen-duivelandindialoog.nl.